Stirobeton: Lahek in varčen izolacijski material


Če ste ravnokar kupili novo stanovanje ali hišo oziroma obnavljate staro, in vas poleg vseh ostalih obnovitvenih del čaka še kompletna obnova tal, potem se zagotovo sprašujete, kako se sploh lotiti tega. Kje začeti in kako privarčevati na materialu, ne da bi pri tem trpela kakovost? Ste že slišali za stirobeton? Gre za mešanico betona in stiroporja, ki v tem primeru služi kot izolacijski material. Zaradi svojih izjemnih lastnosti je stirobeton primeren predvsem pri vgrajevanju estriha na neravnih tleh. Je lažji od betona in bistveno cenejši. Več o tem pa si lahko preberete na spletni strani: https://www.hotenjka.si/beton/stirobeton.

Stirobeton in njegove prednosti

Pri betoniranju ravnih tal se običajno kot izolacijski material polaga stiropor v ploščah. Če pa imate neravna tla, jih boste morali pred betoniranjem najprej povsem zravnati, kar s sabo prinese večje stroške. Temu se lahko izognete, če se odločite za stirobeton. Ker gre za beton, v katerega je vmešan stiropor v koščkih, je stirobeton lažji od betona. Poleg tega ima odlično toplotno izolirnost, njegova nosilnost pa ni nič slabša od nosilnosti navadnega betona. Ne glede na to, za kakšen postopek betoniranja se boste odločili, je zelo priporočljivo, da delo prepustite strokovnjaku, saj gre za zelo poseben postopek, kjer je potrebno upoštevati veliko različnih dejavnikov.

Kako nastane stirobeton?

Postopek vmešavanja stiroporja v beton je zelo delikaten, saj je pri tem treba paziti, da koščki stiroporja v obliki kroglic ne izplavajo na površje. Pri vmešavanju je namreč potrebno doseči enakomerno porazdelitev kroglic po vsej mešanici betona. To je možno doseči tako, da se kroglice že pred vmešavanjem namočijo v poseben aditiv, ki jih potem zaradi svoje posebne strukture ustrezno obteži in jim tako da specifično težo. Kroglice zato ne izplavajo na površje, ampak se tako enakomerno porazdelijo po celotni mešanici. Le na ta način vmešan stirobeton bo lahko ohranil vse svoje pozitivne lastnosti in poskrbel za dobro izolirnost tal.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.