Omega 3 za boljšo odpornost

Maščobne kisline so za naše telo izrednega pomena. Nekatere sodelujejo pri izgradnji hormonov, spet druge gradijo zalogo, ki jo naše telo potrebuje v primeru hujšega pomanjkanja ali bolezni. Tudi omega 3 v svojo prehrano dodajmo predvsem zaradi njegovih zdravilnih učinkov, saj omega 3 pospešuje prebavo in pomaga graditi celice, več o tem si lahko preberete na povezavi: https://www.hisa-zdravja.si/omega-olja-esencialna-olja. Maščobne celice se razlikujejo po izgradnji in konfiguraciji molekul. Ribje maščobe, ki sestavljajo omenjene učinkovine, predstavljajo nenasičene maščobe. Poznamo več vrst maščobnih celic, o čemer bomo podrobneje spregovorili v nadaljevanju.

Katere vrste omega 3 maščob poznamo?

Vse molekule, ki imajo jih pridobivamo iz rib, so sestavljene iz ogljikovih, kisikovih in vodikovih delcev. Telo samo jih ne proizvaja, zato jih je potrebno v prehrano dodajati v obliki kapsul. Po navadi so prehranska dopolnila omega 3 nežno rumene barve in jih pogoltnemo skupaj z vodo. Poznamo tudi druge vrste ribanjih maščob, a so v medicini manj znane. Kapsule, ki jih kupimo v lekarni, po navadi vsebujejo dodane antioksidante in vitamine E. Za bolj prijeten okus in dodano vrednost nekatere spojine vsebujejo tudi esencialna olja, kot je rožmarinov ekstrakt. Za primere alternativne uporabe velja za nasvet vprašati farmacevta, ki vam bo svetoval tudi glede ostalih prehranskih dopolnil.

Kako se ribja olja pridobivajo?

Omega 3 v farmacevtski industriji proizvajajo glede na stroge smernice in nadzore kakovosti. Vsaka novo proizvedena skupina je preizkušena na prisotnost polutantov, saj nekatere ribe, kot je tuna, nase vežejo težke kovine iz morja, kar slabo vpliva na naš organski sistem. Napredna analiza ločevanja ICP-MS lahko zelo natančno določi vsebnost nezdravih snovi. Naslednji korak v proizvodnem procesu je preverjanje žarkosti in kislin. Razlog, zakaj so vse kapsule zaščite z razgradljivim ovojem, je tudi ta, da notranjost ščiti pred oksidacijo in pokvarljivostjo. Priporočljiva je uporaba tudi za otroke in starostnike. Kapsule je priporočljivo jemati večkrat na teden, zjutraj ali zvečer.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.