Hitro narejeni izdelki in konstruiranje

3d-tisk-4Z vse večjo tehnologijo, konkurenčnostjo in minljivostjo, smo čedalje bolj primorani, da se na razmere okoli nas hitro odzivamo. Dostikrat se zgodi, da moramo v zelo kratkem času kaj zelo na hitro narediti. Astronavti so na primer v vesolju potrebovali neko orodje, pa le-tega niso imeli, pot po kateri bi lahko z Zemlje v vesolje poslali to orodje, pa je bila predolga. Rešilo jih je to, da so pri sebi imeli 3D tiskalnik, s katerim so si potem to orodje kar »natisnili«.

Kot vidimo iz primera je 3D tisk zelo uporaben v kriznih časih. Z njim lahko v zelo kratkem času natisnemo kar potrebujemo. Seveda pa je čas tiskanja odvisen od zahtevnosti izdelka in sposobnosti 3D tiskalnika in se lahko tiskanje podaljša tudi na nekaj dni. V kolikor pa nimamo na voljo toliko časa, pa so za nas hitrejši ulitki.

Odločitev katerega načina se bomo lotili je le na nas. Končni izdelek s 3D tiskom je lahko iz plastike, peska in mavčnega prahu. Medtem ko so ulitki lahko narejeni iz plastike, gume, voska in celo kovine. Oboji pa so lahko iz poljubnih barv in so zelo kakovostni. Razlika med tema dvema načinoma pa je tudi v tem, da 3D tisk temelji na izrisani ideji podprti z računalniškim formatom, ulitki pa so odvisni le od kalupov. Pri slednjem načinu torej za izdelek potrebujemo že narejen kalup, v katerega nato le vlijemo poljubno maso in počakamo, da se strdi, ter nato čisto preprosto iz njega stresemo naš izdelek. Izdelek s 3D tiskom pa je narejen, ko tiskalnik preneha tiskati, lahko pa se počaka še nekaj trenutkov, da se izdelek dokončno strdi.

Ta vnos je bil objavljen v Razno z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.