Evolucija sesalcev

sesalciZ leti se skupaj z vsem napredkom, ki ga doživlja človeštvo, razvijajo tudi sesalci. Daleč smo prišli od metle, ki nam je zvesto služila do industrijske revoluciji in do Edisonovega izuma elektrike. Sicer se osnovni modeli sesalcev niso veliko spremenili. Še vedno so na voljo navadni sesalci na elektriko in z vrečko. Ker je izbira na trgu velika pa so tudi relativno poceni.

Sicer poznamo še manjše ročne sesalce, ki nam pomagajo pri manjših kuhinjskih nesrečah, globinske sesalce, ki očistijo še tako umazan avto ali kavč in vodne sesalce. Ti zadnji so po nekaterih podatkih najbolj učinkoviti. Namesto vrečke imajo vodo, v kateri se zbira prah. Tako ne vdihujemo prahu, ki nam ga dviga sesalec.

Najnovejši pa so robotski sesalci. Gre za majhne napravice, ki so že tako pametne, da se nam same parkirajo na polnilno postajo, lahko jim točno označimo pot dela in ure ob katerih bi radi, da nam posesajo stanovanje. Ker nikoli ne ostane samo pri začetnih modelih pa so to idejo kmalu nadgradili še z robotskimi kosilnicami in vodnimi sesalci, ki delujejo na istem principu.

Bolj kot se oddaljuje datum prve predstavitve teh sesalce, bolj jim tudi pada cena. Novega lahko v akciji dobite za okoli 250€. O sami učinkovitosti so mnenja deljena. Vse je seveda odvisno od umazanosti površine, ki jo želimo očistiti. Pa naj bo sesalec navaden ali pa robotski, življenja brez njega si pač ne moremo predstavljati.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt. Zaznamek za trajno povezavo.