Projektorji za vaš dom – na kaj biti pozoren?

Ob besedi projektorji, najprej dobimo asociacijo na izobraževalne ustanove, predstavitvene dogodke in projeciranje prezentacij na platno. Res je, projektorji se še vedno najpogosteje uporabljajo v te namene, je pa ob izboljšanju svetljivosti in kontrastu projektor moč najti tudi v marsikaterem domu za potrebe video predvajanja. Iz preprostega razloga.Projektor ponuja izjemno velikost diagonale projecirane slike v primerjavi s TV sprejemniki, ki za velike diagonale dosegajo astronomske cene.

 Kakšno razmerje slike potrebujete?

Dandanes je večina zaslonov, bodisi gre za tv sprejemnike, bodisi za računalnike, tablice in telefone, v razmerju 16:9. Večina projektorjev na trgu sicer ponuja 16:9 razmerje, vendar pa moramo biti pozorni. Nekateri modeli namreč ponujajo le 16:10 razmerje slike.

Kakšen kontrast?

Kontrast je sposobnost projeciranja čim bolj močnih barv na površino. Večji kontrast je, močnejše in posledično temnejše barve bomo videli na platnu. Močnejši kontrast boste videli v obliki temnejših črnih delov na sliki ter večjih podrobnostih v osenčenih delih. Kontrast je pomemben podatek pri nakupu projektorja predvsem v primeru, da ga boste uporabljali za ogled filmov ali igranje iger v temnih prostorih. V svetlih prostorih zaradi naravne svetlobe kontrast ne pride do izraza.

Svetilnost?

Projektorji imajo navedeno svetilnost, v enoti Lumen. Pred nakupom pa moramo biti pozorni, saj sta svetilnosti deljeni na dve pod enoti. Tako sta podani svetilnost bele barve in svetilnost barvnih odtenkov. V kolikor je bela svetilnost velika, barvna pa manjša, bo projecirana slika sicer svetla, vendar pa barve ne bodo izrazite, prevladovala bo bela. Seveda je odvisno od uporabe, saj projektorji namenjeni prezentaciji ne potrebujejo velike barvne svetilnosti, saj se praviloma uporabljajo pri dnevni svetlobi ali delni svetlobi. Za domači kino pa večja svetilnost bele barve ne pomeni zmogljivejše naprave. Bolje je izbrati projektor z istimi vrednostmi pri beli in barvni svetilnosti, saj bo taka naprava bolje projecirala vaš film na platno.

V primeru, da si želite kakovostnega projektorja po ugodni ceni, si oglejte ponudbo ene izmed slovenskih spletnih trgovin na sledeči povezavi https://www.pricaraj.si/avdio-video/projektorji-in-dodatki/projektorji.

Ta vnos je bil objavljen v Prosti čas z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.