Pihala

pihalaV čudovitem svetu glasbe, se lahko udejstvujemo na več načinov. Kot poslušalci, organizatorji ali pa kot izvajalci na odru. V užitek nam je lahko oboje. Glasbena zvrst pa je prepuščena vsakemu posamezniku. Odločitev kateri inštrument bomo igrali je težka. Verjetno se je vseh težko naučiti, vendar pa nam vsakršno znanje v življenju lahko pride prav.

Pihala so glasbila, na katere je lahko igrati, težko pa jih je resnično obvladovati. Vsak lahko vzame v roko piščal in se v petih minutah nauči, seveda če ima malo posluha, odigrati krajšo pesem ali napev. Vendar bomo brez vaje ostali samo pri tem osnovnem napevu. Od preprostega igranja flavte do zahtevnih simfonij na prečni flavti ali oboi je namreč zelo daleč.

Včasih se je bilo potrebno v glasbenih šolah, preden se je posameznik odločil katero glasbilo bo igral, najprej posvetiti flavti. Dala je dober temelj učencu, hkrati pa učitelju možnost, da vidi kakšno predznanje in posluh ima kandidat.

Kasneje se je vsak lahko odločil za svoje glasbilo. Lahko pa se je ostalo tudi pri navadi blok flavti in se jo je kasneje nadgradilo z oboo, klarinetom, saksofonom in ostalimi pihali. V orkestru na primer najbolj izstopa fagot, zaradi svoje oblike in zvoka in tudi ta je v bistvu pravnuk navadne flavte.

Izberi svoje pihalo tukaj: http://www.ceneje.si/avdio-video/glasbila/pihala

This entry was posted in Prosti čas. Bookmark the permalink.