Nova naložba, klimatska naprava?

klima-1Se poleti spopadate s previsokimi temperaturami v vaših prostorih? Je visoka temperatura tista, ki moti vašo dnevno zbranost, vas ovira pri vsakdanjih opravilih, ste zaradi nje bolj izčrpani in utrujeni?

Potem je skrajni čas, da se v vaših prostorih pojavi klimatska naprava.

Danes lahko najdemo pestro ponudbo naprav, ki z različnimi lastnostmi ustrezajo najrazličnejšim zahtevam uporabnikov. Ko se odločimo, da bo klimatska naprava tista naša nova naložba, je pomembno, da poznamo nekaj njenih pomembnih lastnosti.

Ena najpomembnejših lastnosti klimatske naprave je seveda moč hlajenja. Kakšno moč hlajenja potrebujemo za svoje stanovanje je mogoče ugotoviti s kratkim izračunom. Pri izračunu upoštevamo dimenzije prostora in število ljudi, ki prebivajo v tem prostoru. Poleg dimenzij in števila ljudi pa je pomembno tudi kakšno izolacijo imajo prostori, v katere bo nameščena klimatska naprava.

Ponujeni so nam različni modeli klimatskih naprav. Razlikujejo se glede na namembnost. Lahko izbiramo med različnimi ponudniki, ki ponujajo različne prenosne in stenske klimatske naprave. Vsak model ima svoje prednosti in slabosti. Prednost prenosnih klimatskih naprav je vsekakor mobilnost.

Stenska klimatska naprava pa je sestavljena iz zunanjega in notranjega dela. Ta dva dela sta med seboj povezana. V zunanjem delu je hladilni kompresor, notranji del pa ohlaja ali segreva prostor.

Klimatske naprave so po večini zgrajene tako, da poleg hlajenja nudijo tudi gretje. Seveda je odvisno od ponudnika.

Pomembno je, da pred nakupom klimatskih naprav preverimo energijski razred naprave (običajno klime z manjšo močjo za delovanje porabijo manj energije,) preverimo vsebnosti protiprašnega filtra, glasnost delovanja ter kakšna je zmožnost obratovanja klimatske naprave pri nizkih zunanjih temperaturah. Več informacij o klimatskih naprava si lahko preberete tudi na spletni strani enega izmed večjih podjetij v Sloveniji na tem področju. Spletno stran najdete na sledečem naslovu http://www.aircon.si/klima/.

Save

This entry was posted in Dom in vrt and tagged , , . Bookmark the permalink.