Krčne žile, melanomi ter ostale kožne bolezni

krcne-zile-1Veda, ki se ukvarja s kožnimi boleznimi kot so omenjene v naslovu in ostalimi se imenuje Dermatologija. Dermatologi morajo biti specializirani na več področjih, krepko pa morajo poznati tudi vse sestavine, ki se nahajajo v zdravilih, saj zdravijo tudi alergije.

Pa povejmo nekaj o boleznih omenjenih v naslovu, krčne žile ali varice so bolezensko razširjene žile. Varice so posledica povečanja tlaka v venah, s tem pa se žilne stene razmaknejo, pojavljajo se največ na golenih. Vzrokov za nastanek krčnih žil je več, med osnovnimi pa so oslabelost venske stene, slabo tesnenje zaklopk ter povišan krvni tlak v venah. Varice se lahko odstranijo s kirurškimi posegi, preventivno pa svetujem ukvarjanje s športom, gimnastične vaje, kontrastne kopeli ali umivanje nog.

Melanom je lahko maligen ali benigen, večina ljudi pa ga pozna pod imenom kožni rak. Bolezen je ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj. Preventivni pregledi so nujni in ne odlašajte če na svoji koži opazite kaj sumljivega. Tveganje za nastanek malignega melanoma je veliko večje pri ljudeh, ki imajo na koži več kot 50 znamenj, pri takih primerih je priporočljivo pregledovanje vsaj enkrat letno.

Večje tveganje za nastanek melanoma prestavlja tudi pretirano izpostavljanje soncu in ponavljajoče se sončne opekline. To lahko enostavno omilimo z uporabo sončnih krem in ne-izpostavljanjem soncu med 11. In 17. uro. Svetujem vam vsaj občasen pregled pri dermatologu, saj je melanom ozdravljiv v več kot 96% primerov, če je odkrit pravočasno. Dermatolog vam lahko odstrani krčne žile, melanome ter vse ostale bolezni, ki se pojavljajo na koži, laseh in nohtih.

This entry was posted in Lepota in zdravje and tagged , , . Bookmark the permalink.