Kratka zgodovina vedeževanja

ciganske-karte-2Vedeževanje je načeloma postopek, v katerem se napovedujejo dogodki, ki se bodo zgodili v prihodnosti. V osnovi vedeževanje izvira že iz pradavnine, verjeli so da lahko iz živali, objektov v naravi, zvezdnimi telesi in iz različnih vzorcev razberejo potek dogodkov, ki se bodo zgodili v prihodnosti. Iz različnih predmetov so izdelali različne stvari kot so amuleti, simboli itd., da bi z njimi lažje priklicali vizije. Na Kitajskem so že v pradavnini prakticirali vedeževanje s pomočjo želvjih oklepov, ta tehnika se je kasneje razvila v današnji yijing, ljudstva iz Evrope pa so že v tretjem stoletju našega štetja, posegala po runah, rune so bile germanska pisava, v stari Grčiji so ljudje po nasvete o prihodnosti hodili v Apolonove templje, kjer so jim preroki predstavili odgovor bogov, v Rimu pa so se nekateri cesarji pred vojno posvetovali z vedeževalci, nekateri pa so jih nasprotno preganjali.

V starih časih je bilo znanje vedeževanja relativno redko, saj večina ljudi ni bilo pismenih, v srednjem veku pa, z večjo pismenostjo, se je tudi znanje hitreje prenašalo.

Poznamo pa kar nekaj vrst tehnik, najbolj znana je vedeževanje iz kart ali kartomatika, poznamo tarot karte, ciganske karte in tudi navadne igralne karte. Astrologija temelji na horoskopu, kjer so pomembni čas in kraj rojstva, državo ali dogodek. Poznamo vedeževanje iz kavine usedline, starodavno vedeževalsko tehniko yijing, potem pa je tu še vedeževanje iz dlani ali hiromantika in gledanje v kristalno kroglo.

Ne glede na to ali verjamemo v vedeževanje ali ne, so ga nekateri prakticirali že v davnini pred več tisoč leti. Vedeževanje nam lahko pove določene stvari o prihodnosti in da nasvete, kako najbolje izkoristiti določeno situacijo.

This entry was posted in Razno and tagged , . Bookmark the permalink.