Čiščenje zobnega kamna

ciscenje-zobnega-kamnaTudi, če ustrezno in redno skrbimo za ustno higieno, se težko izognemo zobnim oblogam oziroma zobnega kamna ali pa madežev hrane, kave ali cigaret. Zobni kamen je opazen na zobeh s prostim očesom, saj se po barvi razlikuje od barve zoba. Zobni kamen je hrapav na dotik, hrapavost pa ostane tudi po ščetkanju.

Čiščenje zobnega kamna je dnevna rutina, ki jo opravi zobozdravnik s pomočjo več različnih pripomočkov. Najprej odstranijo grobe trdne obloge s pomočjo ultrazvočnega odstranjevalca. S peskalnikom, ki deluje na osnovi vode in peska,  nato odstranijo še fin zobni kamen ter druge zunanje madeže. Nazadnje se zobe še spolira, zato da se zagotovi da se zobne obloge težje prijemajo in da zobni kamen ne nastaja več.

Zobni kamen nastane zaradi zatrditve mehkih zobnih oblog. Torej so za nastajanje kamna krive ne odstranjene zobne obloge, ki začnejo trdeti 12 do 24 ur po njihovem nastanku. Mehke obloge začnejo trdeti, ko pridejo v stik z minerali, ki se nahajajo v slini. Že majhna količina trdih oblog zaradi svoje hrapavosti privlači nove mehke obloge in tako se količina zobnega kamna le povečuje. Bakterije, ki so prisotne na svežih oblogah pa povzročajo tudi zobno gnilobo ter vnetje dlesni. Ko vnetje dlesni napreduje se pod dlesnijo ustvarijo žepki, kjer se naberejo obloge in zobni kamen.

 Zato je pomembno, da zobe ščetkamo vsaj dvakrat dnevno, ščetkanja pa se moramo lotiti temeljito in pazimo, da ne izpustimo nobene površine zob. Pomembni so predvsem tudi medzobni prostori, ki jih je potrebno očistiti z zobno nitko oziroma medzobno ščetko.

Je pa čiščenje naporno, ne glede na to ali čistimo zobni kamen, ali domače ter poslovne prostore, avtomobile in še kaj drugega. Najlažje se mu je izogniti tako, da to opravi namesto nas kdo drug. Več o čiščenju prostorov si lahko preberete tudi tukaj http://www.valina.si/ciscenje/.

This entry was posted in Lepota in zdravje and tagged . Bookmark the permalink.